Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sándor-Metternich kastély, Bajna

Sándor? Ki volt Sándor..? És Sándornak kije Metternich? És hol van egészen pontosan Bajna..?

Sándor Sándor Móric volt, akiről biza nem sokat hallottunk, pedig korának egyik bulvárhőse volt mindazon felül, hogy nemesi rangban pompázott. Nem, nem a nőügyei miatt nevezhető bulvárhősnek, hisz arája csak egy volt: Metternich kancellár lánya (a három kezdő kérdés közül az egyik meg is van). Sándor Móric bulvártitulusa az „ördöglovas” titulus volt, ugyanis elképesztő mutatványokat hajtott végre: négyesfogaton hajtott le Budáról meredek lépcsőkön, jeges Dunán úszott át a lovával oda-vissza, kiugrott a lovával a Sándor-Metternich kastély erkélyéről, ésatöbbi ésatöbbi.

Sándor Móric gyerekkorát a Pollack Mihály tervezte budai vár területén található Sándor-palota berkein belül töltötte családjával (ma Miniszterelnöki Hivatal), hisz az övéké volt a Sándor-palota. (Megvan egy másik kezdő kérdésre is a válasz.)

Sándor Móric eladta a budai vár területén található Sándor-palotát, és leköltözött a Budapesttől 50 km-re található Bajnára (harmadik kérdés is pipa), a feleségének, Metternich Leontinának építtetett Sándor-Metternich kastélyba, hogy lószeretetének és ménesének élhessen.

A Sándor-Metternich kastély 1741-ban épült barokk stílusban, a ma is ismert klasszicista formáját Hild József tervezte. (Hild József tervezte többek között az Esztergomi Bazilikát és a budapesti Szent István Bazilikát is.) Sajnos a Sándor-Metternich kastély belső falait a II. világháborút követően szétverték, a falfestményeket elpusztították, majd gombafertőzés miatt az összes faszerkezetet eltávolították. A Sándor-Metternich-kastély az 1840-es évek végén az ország egyik legszebb klasszicista kastélya volt, majd hadikórház, szükséglakás, gépállomás, téesz- és pártiroda működött falai között. Az épület külső és belső felújítása folyamatban van.

Sándor-Metternich kastély GPS koordináták: 47.466047 / 18.807252

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.